Colectarea deșeurilor din sticlă este o problemă ce persistă de mai mult timp în unele localități aparținând județului Timiș. Colectarea sticlei se face de către RETIM la anumite perioade de timp, unitățile administrativ teritoriale (UAT-urile) fiind membre în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș. Practic, în ADID Timiș sunt 100 de membri cotizanți ce plătesc un anumit tarif pentru fiecare persoană domiciliată în localitățile membre.
Inițial, colectarea deșeurilor din sticlă a fost calculată în baza unor cifre ce acum se dovedesc depășite. Extinderea localităților, prin popularea acestora, a făcut ca deșeurile din sticlă să devină o problemă iar clopotele să fie arhipline. Deși populația a crescut, implicit și cantitatea de deșeuri din sticlă, ADID n-a luat în calcul să crească frecvența de colectare.

În acest context, oamenii arată cu degetul spre primăriile din localități, membre în cadrul ADID. Unele au făcut solicitări, cum este cazul Primăriei Săcălaz, cerându-se suplimentarea clopotelor sau creșterea frecvenței de colectare. De altfel, nemulțumirile nu sunt de ieri sau de azi, ci persistă de o perioadă îndelungată.
Săcălaz, Ghiroda, Timișoara, și așa mai departe…
Înainte de a face o sesizare scrisă, oamenii își varsă năduful și nemulțumirea pe facebook. Așa aflăm că sunt probleme cu sticlele și la Ghiroda, acolo unde un localnic spune că ”pubela de colectat sticla de pe Albatrosului este plină de mai mult timp”.

Situația nu este mai roz nici pe unele străzi din Timișoara, aspect dovedit de postarea unei timișorence care le arată celor de la RETIM că au ”uitat” să golească clopotele. Totodată, la Săcălaz este tămbălău mare, cu atât mai mult cu cât unul dintre politicienii locali este membru în Consiliul de Administrație al RETIM.

Aici, localnicii postează, periodic, faptul că pubelele de sticlă sunt arhipline. Primăria Săcălaz s-a autosesizat și a făcut solicitare în încercarea de a remedia această stare de fapt.
Săcălăzeanul (de la RETIM) tace mâlc
Săcălăzenii au norocul sau ghinionul să-l aibă în cadrul Consiliului de Administrație al RETIM pe politicianul Mircea Vancia, fost candidat la Parlamentul României. Cel puțin teoretic, acesta are posibilitatea să expună în cadrul CA problema clopotelor verzi, o problemă nu doar a săcălăzenilor. Mai mult, Vancia ar putea chiar să ofere explicații consătenilor săi, oferindu-le soluții viabile. Politicianul, de altfel omniprezent în comentarii la postări politice, tace însă mâlc atunci când vine vorba despre domeniul în care activează ca membru remunerat.

Deși are pârghiile necesare pentru a duce problema în atenția celor de la RETIM, politicianul Vancia pare că stă pe burtă și tace. Spre deosebire de ceilalți săcălăzeni, Vancia merge, lunar, la ședințele CA ale RETIM. Are astfel șansa să se implice efectiv în rezolvarea acestei chestiuni ce-i înfurie și-i revoltă nu doar pe săcălăzeni, ci și pe alți timișeni.
Giarmata, problema semnalată și-n primăvară
Colectarea sticlelor era o problemă și-n Giarmata, comună unde președintele USR PLUS, de la vremea respectivă, Minodora Ștefănescu, trăgea un semnal de alarmă în acest sens. Cu alte cuvinte, colectarea deșeurilor din sticlă pare că nu mai este doar o problemă punctuală, ci una ce se generalizează tot mai mult.

Totodată, în ciuda nemulțumirilor tot mai frecvente, RETIM/ADID tratează cu nepăsare această frustrare a unor timișeni. Ba mai mult, în trecut, atunci când trebuia să ia atitudine, RETIM refuza chiar să comenteze declarațiile unor politicieni pe motiv că aceștia erau în campanie… În loc de concluzie, pare că RETIM este surd la nemulțumirea tot mai generalizată atunci când vine vorba de colectarea deșeurilor din sticle. Vorba proverbului, timișenii se plâng iar RETIM se face că plouă…