7 consilieri locali riscă să-și piardă mandatul din cauza absențelor

0

Consilierii locali Ștefania Gavrilă (PSD), Adrian Raita (PSD), Sabin Ceontea (PNL), Cătălin Pînzariu (PNL), Cătălin Sfarghiu (USR), Cosmin Dumitrașcu (USR) și Liviu Vasiu (ALDE) riscă să fie excluși din Consiliul Local Săcălaz. Motivul îl reprezintă absențele repetate și nemotivate de la ședințele convocate de către primar, ședințe ce nu s-au mai putut ține din cauza nerealizării cvorumului minim prevăzut de legislație.

Prezența la ședințele ordinare, extraordinare și extraordinare de îndată este una dintre obligațiile unui consilier local. Legea, în speță Codul Administrativ, prevede și o sancțiune în situația în care un consilier lipsește de la ședințele de consiliu local. Sancțiunea în cazul absențelor nemotivate este aceea a încetării mandatului de consilier local înainte de termen. Responsabil cu prezența la ședințele Consiliului Local Săcălaz este secretarul general Simona Vlad.

Aceasta a analizat condica de prezență și a inventariat prezențele și absențele tuturor consilierilor. În urma acestei analize, secretarul general al comunei Săcălaz a concluzionat că un număr de șapte consilieri locali au mai mult de trei absențe nemotivate într-un interval de trei luni consecutiv. În consecință, secretarul general Simona Vlad a întocmit un referat de informare în care îi comunică primarului că cei șapte aleși locali și-au pierdut calitatea de consilier local din cauza absențelor.

Așa arată condica de prezență la doar două ședințe…

Încetarea mandatului și vacantarea postului de consilier

În referatul constatator, ce stă la baza proiectului de hotărâre, secretarul general Simona Vlad susține că ”este necesar inițierea și adoptarea unei hotărâri a consiliului local al comunei Săcălaz prin care se constată încetarea de drept a mandatului de consilier local înainte de expirarea duratei normale survenite la data de 30.12.2021” și ”se vacantează postul de consilier local cuvenit” partidului din care face parte alesul chiulangiu.

Într-o astfel de situație, legea oferă și consilierilor locali un remediu juridic pentru a combate hotărârea prin care s-a luat act de încetarea mandatului de ales local. Cu alte cuvinte, consilierii care riscă excluderea din Consiliul Local Săcălaz au la dispoziție zece zile pentru a se adresa instanței de contencios administrativ. Vineri, 07 ianuarie 2022, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Săcălaz, pe ordinea de zi a dezbaterii se vor afla și cele șapte proiecte de hotărâri cu privire la consilierii care au ales să absenteze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here